Проблеми с колената - мит ли е?

Как да караме правилно и как да станем по-добри. Уроци и съвети от по-опитните колоездачи ронданьори към начинаещите. Тренировки.

Проблеми с колената - мит ли е?

Мнениеот ivo » 08 Яну 2010, 03:01

Четох за проблеми с колената след дълги веломаратони.
http://veloroad.spb.ru/aleks.htm
http://freeride.vl.ru/bike/other/koleno.html
http://velomechanic.ru/med/knees/koleny/koleny.htm
Въпрос към маратонците: има ли нещо такова или са вестникарски кьорфишеци от типа "чули-недочули" ? :doh:
Аватар
ivo

Re: Проблеми с колената - мит ли е?

Мнениеот alhimik » 08 Яну 2010, 19:27

Ами аз за сега не съм имал проблеми!
Но да отбележа че съм на 28г. и карам маратони от 3 години. Кажи го по 4000-5000км официални стартове на година.
След голям маратон, да има умора но чак проблеми не съм имал.
alhimik

Мнениеот тъпото копеле » 08 Яну 2010, 20:50

Аз не съм баш маратонец, но си мисла, че проблеми с колената може да има в случей, че не си карал цела зима и решиш носталгично да откриеш сезона с каране на 200+. При постоянни натоварвания, хрущялът и течността, която е там некъде, се регенерират, но при неизползване, намаляват и когато почнтеш с некви резки натоварвания (дори и при ниска интензивност), нищо чудно да го изтъркаш бърже и да ти се яви проблем с колената. Аз така си го обеснявам. :emo:
Аватар
тъпото копеле

Мнениеот rosty_sz » 08 Яну 2010, 22:44

По време на дългите (маратонски) карания е ясно, че се извършват много повече движения в колената без почивка. Точно поради този факт и най-малките грешки в настройката на велосипеда започват да се усещат. Аз карам с по дълъг курбел и по принцип не ми пречи, но на 200 започват да ме наболяват леко коленцата. Поръчал съм нови курбели и се надявам да нямам този проблем за напред.
Аватар
rosty_sz

Мнениеот Randonneur » 09 Яну 2010, 00:23

rosty_sz написа:По време на дългите (маратонски) карания ... и най-малките грешки в настройката на велосипеда започват да се усещат.

Мен често ме болят колената. Причините са различни - Рости е прав за настройките, при мен височината на седалката не е била винаги адекватна. Пристига самолета, сглобявам машината на две на три,без да имам време да прогоня седалката - и ето ти проблем. Всичко трябва да е много прецизно настроено!
тъпото копеле написа:Аз не съм баш маратонец, но си мисла, че проблеми с колената може да има в случей, че не си карал цела зима и решиш носталгично да откриеш сезона с каране на 200+. ... :emo:

Това е другата и много често срещана причина за болките ми в колената - нередовни тренировки. Болки до степен да не мога да клякам - тук ще пропусна един анекдот от SVS'2001 - Манолово, да не пълня форума, друг път. Нередовна подготовка - това е проблемът. Трудно е да организираш каране и да се подготвяш за каране. Ако някой не знае, обикновено се мятам на седлото без да съм мигнал през нощта или с 1-2 часа сън. За вработващи тренировки през предходните дни да не говорим. Никого не съветвам да прави така. Сигурно ще свърша като бай Илия Кръстев /мир на праха му/, но луд умора няма. И ако сънят се наваксва /на 1200 през първия ден обикновено се наспивам/, то пропуснатите тренировки няма как да се наваксат и най-напред се обаждат колената. :(
Доброволците около мен, които ми помагат, също се лишават от сън и макар да не ги болят колената, напрежението за тях е дори по-голямо. :bow: Затова и няма да толерираме никакво злонамерено отношение към организатори и доброволци, на каквото бяхме свидетели в един друг форум. Такива хора да не се надяват да стартират никога повече на организирани от нас прояви! :n:
SVS Organizer
RAAM Crew Member
Изображение
Аватар
Randonneur

Мнениеот alhimik » 10 Яну 2010, 19:42

Randonneur написа: Затова и няма да толерираме никакво злонамерено отношение към организатори и доброволци, на каквото бяхме свидетели в един друг форум. Такива хора да не се надяват да стартират никога повече на организирани от нас прояви! :n:

:) Честно казано се надявам това да е поредната изтървана не на място дума! В този друг форум се казаха някои неудобни истини по посока на Лазар ( Randonneur ) от моя милост което в никакав не е злонамерено и самоцелно!!!!!!!
Просто има правила и те трябва да се спазват! Всичко беше принципни различия между нас сега няма да се впускам в подробности но това че Лазар се чувстава засегнат не му дава право да пише такива неща!!
Имам един въпрос защо като се смята за прав не можа да обори моите твърдения в "другия форум" а сега се цупи и иска да се налага от позицията на силата?
Нека ме обори с думи и каране както правят големите и възпитани хора а не да подхожда от позицията "аз съм по-силен няма да ти дам да караш" това ли е моралът на бреветите?
alhimik

Мнениеот Randonneur » 07 Юли 2010, 01:34

Randonneur написа:Това е другата и много често срещана причина за болките ми в колената - нередовни тренировки. Болки до степен да не мога да клякам... Нередовна подготовка - това е проблемът. Трудно е да организираш каране и да се подготвяш за каране.

Тази година направих един експеримент: тръгнах на 1200к след като в продължение на 25 дни не само не бях се качвал на колело, но и не бях правил други физически усилия, освен да натискам педала на автомобила и да си пренасям сака от кола в кола и от самолет на самолет. Единствено между 25-ия и 30-ти ден направих 2 нощни тренировки от 60 км. Разчитах донякъде на силния сезон от началото на годината, когато почти всяка седмица завършвах с бревет.
След първите 120 км на SVS естествено бях леко гроги, макар и задържал се без проблеми в основната група. По-нататък беше много тежко, ситуацията се влоши след треска, температура и хранително неразположение, принудило ме втория и третия ден да карам на вода, мляко и чай.
Така или иначе, традиционните проблеми с колената не се появиха!
Може би заради общото неразположение и внимание да не се преуморя, не ги натоварих прекомерно. И може би това е рецептата - щадене на ставите. А който заради да кажем амбиция да завърши малко по-рано, натисне малко повече, то трябва да вземе съответните мерки и за колената си - под формата на хапчета, масажи и пр.
:!:
SVS Organizer
RAAM Crew Member
Изображение
Аватар
Randonneur

Назад към Уроци и Съвети